een uniek sportevenement
in rotterdam

Op 24 en 25 juni 2023 wordt in Rotterdam de tweede editie van het ‘NKnl’ gehouden. Het NKnl is een uniek concept in Nederland waarbij Nederlandse kampioenschappen van meerdere sporten in dezelfde stad en hetzelfde weekend plaatsvinden. Inspiratie werd gehaald uit de European Championships van 2018 in Glasgow en Berlijn waar de EK’s van zeven verschillende sporten werden gebundeld. Doelen als het trekken van veel bezoekers, het genereren van media-aandacht en het creëren van een fijne sfeer en samenhorigheidsgevoel in de steden werden gehaald. Dezelfde doelen worden nagestreefd tijdens het NKnl!

In september 2019 werd een haalbaarheidsonderzoek opgeleverd met een positieve uitkomst wat betreft financiële en organisatorische haalbaarheid. Uiteindelijk kwam Rotterdam als meest geschikte speelstad uit de bus. Voormalig wethouder Sven de Langen stelde in 2021: “In Rotterdam steunen we het NKnl van harte. Het past één op één bij ons sportbeleid. Door onze manier van samenwerken rondom het NKnl brengen we nog meer topsport naar de sportliefhebbers. De Rotterdamse faciliteiten en sportinfrastructuur lenen zich uitstekend voor dit evenement. Dankzij de unieke samenwerking tussen bonden en stad komen inwoners gemakkelijker in aanraking met andere sporten. Dit willen we zoveel mogelijk ondersteunen met randprogrammering, om mensen ook zelf in beweging te zetten.”

In 2023 gaan gymnastiek, zwemmen, triatlon en judo deelnemen aan het NKnl. We hopen van harte dat we de komende jaren nog meer sporten mogen toevoegen aan dit voor Nederland unieke concept.

Aschwin Lankwarden, algemeen directeur van de KNZB geeft aan: “Wij zijn als één van de initiatiefnemers bijzonder verheugd dat het NKnl in 2022 daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Binnen een paar honderd meter afstand kunnen sportliefhebbers genieten van meerdere Olympische sporten en topsporters elkaar ontmoeten in sportstad Rotterdam. Voor nu is het NKnl een prachtige stip op de horizon en wij geloven dat dit initiatief in de toekomst uitgroeit tot een vaste waarde op de nationale sportkalender.”

Ook de KNGU is enthousiast: “Een van onze grootste evenementen is Dutch Gymnastics The Finals oftewel het Nationaal Kampioenschap. Tijdens dit weekend reizen 5.000 sporters af naar Rotterdam, en dan hebben we het nog niet eens over ouders en andere toeschouwers. Voor ons als KNGU een fantastisch evenement zo net voor de zomervakantie! Hoe leuk is het dat we in Rotterdam een NKnl gaan organiseren samen met de zwembond, de triatlonbond, de judobond en Rotterdam Topsport. Een sportfeest waar mensen kunnen genieten van prachtig sportaanbod op het hoogste niveau en in meerdere takken van sport. Wij kijken er ontzettend naar uit!”


Foto: OrangePicturesNL