Dit jaar zal Dutch Gymnastics The Finals in veel opzichten een bijzonder finaleweekend worden, want:

  • Het is alweer de 11e editie;
  • Er zijn verschillende demonstraties in aanloop naar de Wereld Gymnaestrada, het grootste gymsport evenement ter wereld dat deze zomer naar Nederland komt
  • Iedereen kan zelf in beweging komen op het grootste beweegplein van Nederland

De locatie – de hele wedstrijd speelt zich af op en rondom de Willem-Alexander Baan – leent zich perfect voor een triatlon over deze Olympische (lees: ‘korte’ en spectaculaire) afstand. Publiek heeft zicht op het volledige zwemparcours, volledige fietsparcours én volledige loopparcours, omdat er geracet wordt over korte rondjes. Spektakel gegarandeerd dus, terwijl de wedstrijd ook nog eens in haar volledigheid en helemaal gratis wordt uitgezonden via een livestream inclusief commentaar. Leuk feitje: vorig jaar vond het NK Triatlon ook al plaats op deze locatie en toen waren het Maya Kingma en Jorik van Egdom die er met de Nederlandse titels vandoor gingen. Slechts twee weken later werden zij in teamverband vierde op de Olympische Spelen in Tokyo.

Het toont aan hoe hoog het niveau bij wedstrijden als het NK Triatlon is en dat zal ook dit jaar niet anders zijn. Atleten kunnen zich opmaken voor een spannende strijd en publiek voor meer dan voldoende spanning en sensatie langs de kant. Meer dan voldoende topatleten zullen meedoen aan deze belangrijke wedstrijd.

De wedstrijd wordt georganiseerd door TRI HARD Series, een Nederlandse triatlonorganisatie die landelijk zes wedstrijden organiseert. Naast het NK in Rotterdam worden er ook TRI HARD Series wedstrijden in Almere, Huizen, Lelystad, Amsterdam en Nijmegen georganiseerd. Jaarlijks staan er tienduizenden atleten aan de start bij TRI HARD Series. “Voor ons was het een eenvoudige keuze om ons aan te sluiten bij het NKnl; we wisten gelijk dat we dit wilden, toen de kans zich voordeed. Het is een prachtig initiatief, waarmee we niet alleen de triatlonsport beter op de kaart kunnen zetten, maar ook de Nederlandse (top)sport in het algemeen. Het is mooi om verschillende topsportevents in één weekend te bundelen”, aldus TRI HARD Series. “En mooi om met elkaar te genieten van al het moois dat sport ons te bieden heeft.”

Het programma bestaat uit de volgende categorieën:

Individueel
– 50M borstcrawl
– 50M vlinderslag
– 50M rugslag
– 50M schoolslag
– 100M wisselslag

Estafette
4 x 50M vrije slag
– 4 x 50M wisselslag

De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) is één van de initiatiefnemers van het NKnl. Het feit dat sportliefhebbers binnen een paar honderd meter afstand kunnen genieten van meerdere Olympische sporten en sporters elkaar in sportstad Rotterdam kunnen ontmoeten maakt het NKnl tot een uniek sportevent waarbij zwemmen niet mag ontbreken. De zwembond gelooft dat het NKnl in de toekomst zal uitgroeien tot een vast event op de nationale sportkalender.

Wanneer twee teams tegenover elkaar staan, zullen er zes wedstrijden worden gejudood: voor elke gewichtscategorie één. De teams zetten per gewicht hun beste judoka in, in de strijd met het andere team. Het team dat na zes wedstrijden de meeste partijen heeft gewonnen, wint het duel en mag een ronde verder.

De teams zijn samengesteld met judoka’s van verschillende clubs. Dit team mag uitsluitend bestaan uit clubs van hetzelfde district. Van een team met minder dan zes deelnemers, worden de ontbrekende partijen als gewonnen beschouwd voor het andere team.

Judo Bond Nederland is verheugd dat zij bij kunnen dragen aan het NKnl. In dit weekend zal Rotterdam het middelpunt zijn van de sport in Nederland en daar hoort judo natuurlijk bij. De JBN  kijkt er naar uit alle clubs te verwelkomen tijdens dit mooie evenement. Het belooft in ieder geval een mooi spektakel te worden in Ahoy.

Wil je jouw judoteam inschrijven, neem dan een kijkje op de website van de Nederlandse judobond.